Nieuws

22/10/2014

Vastgoedinvesteerder Optima Global Estate ziet omzet in één jaar tijd verdubbelen

BELGISCH VASTGOED ZELDEN ZO GEGEERD BIJ INVESTEERDERS

Belgisch vastgoed lag zelden zo goed in de markt bij investeerders als de jongste tijd. Vooral nichemarkten zoals serviceflats, studentenkoten en luxeflats voor expats en Europese ambtenaren boomen als nooit tevoren. Dat stelt vastgoedinvesteerder Optima Global Estate op basis van zijn jaarcijfers. De omzet groeide vorig jaar met 15 miljoen euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar voordien en goed voor de totale verkoop van 350 appartementen. Om de groei te bestendigen, zal de Gentse vastgoedinvesteerder zich nu ook op de Waalse markt richten.
Optima Global Estate staat bekend voor zijn unieke nieuwbouwprojecten op toplocaties in Gent, Brussel en Antwerpen. De vastgoedinvesteerder, gespecialiseerd in vastgoedontwikkeling, verkoop en rentmeesterschap, draaide vorig jaar een omzet van 33 miljoen euro, wat 83% meer is dan in 2012 toen een omzet van 18 miljoen euro werd genoteerd. De winst na belasting bedroeg in 2013 5,1 miljoen euro. Een jaar eerder was dit 3,4 miljoen euro.
Met andere woorden: wie wil investeren, kiest meer dan ooit voor vastgoed. En België valt daarbij erg in de smaak. Dat geldt voor de Belgen zelf, maar ook voor heel wat buitenlanders die hun kapitaal in Belgische vastgoedprojecten steken. CEO Ruben Piqueur : “De crisis heeft in heel Europa hard toegeslagen, maar zeker op het vlak van vastgoed heeft onze markt bijzonder goed standgehouden. Dat is ook de investeerders niet ontgaan, die hun risico steeds zo beperkt mogelijk willen houden. Belgisch vastgoed was zelden zo gegeerd bij investeerders.”

Nichemarkten
De historisch lage rente en het toenemend aantal 1 ouder-gezinnen ligt mee aan de basis van de interesse bij investeerders. Maar opvallend is de erg grote interesse bij investeerders voor nichemarkten. “De vergrijzing werkt als een magneet op investeerders.  Men weet dat dit geen tijdelijk fenomeen is, waardoor onder meer RVT’s met appartementen bijzonder in trek zijn”, aldus Piqueur.
Daarnaast blijven grote studentencomplexen die aan strenge regels voldoen in trek. “Er is zeker nog ruimte om te investeren in studentenkoten”, stelt Piqueur. “In de toekomst zal het vooral voor particulieren die koten verhuren moeilijker worden. De controles worden strenger en zeker bij grote projecten wordt gewaakt over een optimaal beheer.”
Een nichemarkt die volgens Optima Global Estate Belgisch vastgoed vooral bij buitenlanders gegeerd maakt, is die van luxeflats voor de Brusselse Eurocraten. “Als hoofdstad van Europa neemt Brussel op dat vlak een unieke positie in. Zeker de Europese ambtenaren vormen een interessant publiek”, aldus de CEO van de vastgoedinvesteringsmaatschappij. “Grootsteden vormen hoe dan ook een grote aantrekkingspool, net zoals de nabijheid van openbaar vervoer en de sociale factor. Niet toevallig vind je die paramaters die de slaagkansen voor een goede investering vergroten, ook terug in de Europese wijk in Brussel.”

Generatiewonen
Een krimp zit er nog niet dadelijk aan te komen wat investeringsvastgoed betreft. Optima Global Estate ziet vooral het fenomeen van “generatiewonen” toenemen. “Voor jongeren wordt het steeds moeilijker om een woning te verwerven, zeker nu de banken meer eigen inbreng verwachten. Daardoor zien we de oudere generatie meer en meer investeren in een appartement voor hun kinderen of kleinkinderen. Vijftigers en zestigers die wat aan de kant hebben staan, zien in hun omgeving dat ze beter niet te lang wachten om een deel van hun kapitaal aan hun kinderen te geven en investeren daarom zeer bewust in het nageslacht.”
Optima Global Estate verkocht in 2013 in totaal 350 investeringsappartementen. In Brussel gaat het om projecten zoals Belview, Esplanade en Arena, in Antwerpen om Westkaai en in Gent om de Queen Towers en de Leiegardens. Opmerkelijk: in 2015 zal de Gentse vastgoedinvesteerder voor het eerst ook op Waalse bodem vastgoed verkopen. Zo stapt het in Jambes, een deelgemeente van Namen, in een project met een 200-tal units.