Nieuws

03/10/2014

WONEN IN DE DRUKSTE EN DUURSTE WINKELSTRAAT VAN HET LAND

optima_plata_nueva_highlight

Jonge gezinnen vinden massaal hun weg naar nieuw wooncomplex in Brusselse Nieuwstraat

WONEN IN DE DRUKSTE EN DUURSTE WINKELSTRAAT VAN HET LAND
De drukste en duurste winkelstraat van het land wordt letterlijk nieuw leven ingeblazen. Na sluitingsuur liep de Brusselse Nieuwstraat de jongste jaren bijna helemaal leeg, maar met de bouw van een nieuw groot wooncomplex worden opnieuw enkele honderden gezinnen naar de meest bekende winkelstraat gezogen. Het wooncomplex, Plata Nueva, is er een jaar later gekomen dan gepland – na een felle brand in de onderstaande winkels – maar kan intussen op massale belangstelling rekenen.
Vastgoedontwikkelaar Optima Global Estate noemt de ingreep in de Brusselse Nieuwstraat een “voorbeeldproject” voor heel wat andere winkelstraten in ons land. De Nieuwstraat neemt de 34e plaats in op de wereldranking van duurste winkellocatie – met een jaarlijkse huurprijs van 1.800 euro/m2 – en krijgt dagelijks zo’n 43.000 passanten te slikken. Overdag mag de buurt dan ook behoorlijk levendig genoemd worden. ‘s Avonds wordt de wijk echter getroffen door een ware leegloop. Begin vorig jaar stond zo maar liefst 68 procent van de verdiepingen boven de winkels leeg.
Plata Nueva moet deze legendarische winkelstraat, die al in 1617 werd aangelegd, dus ook “na sluitingsuur” opnieuw doen bruisen. De woongelegenheden zoals men ze tot nu toe kende in de Nieuwstraat, waren veelal kleine (gemiddeld 60 m2) 1-slaapkamer appartementen. Het nieuwe complex staat daarbij in schril contrast: Plata Nueva is een stedelijke ontwikkeling van 96 ruime appartementen, bestaande uit 1, 2 of 3 slaapkamers.
De flats bevinden zich rond een private binnenstraat, onder meer boven de Hema, en beschikken zo goed als allemaal over een ruim terras. Ongeveer een 30 procent van de units beschikt eveneens over een ondergrondse parking. De appartementen – van de hand van architectenbureau Guililissen & Roba Architects – zijn ontworpen voor kwaliteitsvol en comfortabel leven in de stad. Opmerkelijk voor het stadscomplex is bijvoorbeeld ook dat er voor een groendak werd gekozen.
Vertraging door zware brand
Wie er nog aan twijfelt, Plata Nueva zal de drukste en duurste winkelstraat van het land doen heropleven. Alle appartementen zijn vandaag reeds verkocht, zo bevestigt vastgoedontwikkelaar Optima Global Estate. Heel wat particuliere investeerders hebben niet afgewacht en zien hun appartement vandaag verhuurd worden aan jonge gezinnen. Overdag krijgen ze er de gezellige drukte van een grootstad, ‘s avonds mogen ze vooral op een rustige stadsomgeving rekenen.
Het unieke wooncomplex in hartje Brussel kwam er met ruim een jaar vertraging. Zowel in 2012 als in 2013 werden de winkels onder de appartementen getroffen door een zware brand die ontstaan was door werken op het dak. De eerste bewoners namen een jaar geleden hun intrek in het langverwachte complex in de Brusselse winkelstraat. Intussen loopt het complex goed vol.